web analytics

Dns, ip, domeinnaam wat is dat?

0 Comments

Stel je voor dat het internet een groot winkelcentrum is, en elke website is een winkel. Nu, om naar een winkel te gaan, heb je het adres van de winkel nodig, zodat je weet waar je naartoe moet. Dit adres wordt de domeinnaam genoemd.

Een domeinnaam is als het ware het adres van een website op het internet. Het is de naam die mensen typen in hun browser om naar jouw website te gaan. Bijvoorbeeld, de domeinnaam van Google is www.google.com.

Maar hoe weet het internet waar de website zich bevindt? Hier komt het DNS-systeem in beeld.

DNS staat voor Domain Name System en is als een telefoonboek voor het internet. Wanneer je een domeinnaam in je browser typt, stuurt je computer een verzoek naar een DNS-server om te zoeken naar het IP-adres dat bij de domeinnaam hoort.

Een IP-adres is als het ware het telefoonnummer van een website op het internet. Elk apparaat dat verbonden is met het internet heeft een uniek IP-adres, waardoor andere apparaten weten waar het zich bevindt. Bijvoorbeeld, het IP-adres van Google is 74.125.200.101.

Dus, om samen te vatten: een domeinnaam is als het adres van een winkel, DNS is als het telefoonboek dat de domeinnaam vertaalt naar een IP-adres, en een IP-adres is als het telefoonnummer waarmee andere apparaten kunnen communiceren met de website.

Ik hoop dat dit duidelijk was en je nu een beter begrip hebt van wat een domeinnaam, DNS en IP-adres zijn!

About the author 

Erwin van der Star

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates