web analytics

Technische SEO: hoe pak je het aan?

Main Accent Title Banner

Technische SEO is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Het gaat over de technische aspecten van je website die invloed hebben op de vindbaarheid, de snelheid, de veiligheid en de gebruikerservaring. Technische SEO zorgt ervoor dat je website goed functioneert, makkelijk te crawlen is voor zoekmachines en een prettige ervaring biedt aan je bezoekers.

Technische SEO bestaat uit verschillende elementen, zoals:

Site-architectuur

Dit is de manier waarop je website is opgebouwd en georganiseerd. Je wilt dat je site-architectuur logisch, duidelijk en consistent is, zodat je website makkelijk te navigeren en te begrijpen is voor zowel zoekmachines als gebruikers. Je kunt je site-architectuur verbeteren door gebruik te maken van een goede URL-structuur, een duidelijke menu- en breadcrumb-navigatie, een sitemap en een robots.txt-bestand.

Site-snelheid

Dit is de tijd die je website nodig heeft om te laden. Je wilt dat je site-snelheid zo hoog mogelijk is, zodat je website een goede indruk maakt op je bezoekers en ze niet afhaakt door een trage laadtijd. Je kunt je site-snelheid verhogen door je afbeeldingen en bestanden te comprimeren, je code te minificeren, je caching te optimaliseren, je server te upgraden en een CDN te gebruiken.

Site-veiligheid

Dit is de mate waarin je website beschermd is tegen hackers, malware en andere bedreigingen. Je wilt dat je site-veiligheid zo hoog mogelijk is, zodat je website betrouwbaar en geloofwaardig overkomt op je bezoekers en zoekmachines. Je kunt je site-veiligheid verbeteren door gebruik te maken van een SSL-certificaat, een firewall, een antivirusprogramma en een regelmatige back-up.

Mobielvriendelijkheid

Dit is de mate waarin je website geschikt is voor mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. Je wilt dat je website mobielvriendelijk is, zodat je website een optimale ervaring biedt aan je bezoekers die je website via een mobiel apparaat bezoeken. Je kunt je website mobielvriendelijk maken door gebruik te maken van een responsive design, een viewport-meta-tag, een touch-friendly navigatie en een snelle laadtijd.

Technische SEO pak je aan door deze elementen te optimaliseren en regelmatig te controleren. Je kunt hiervoor verschillende tools en bronnen gebruiken, zoals:

Google PageSpeed Insights

Dit is een gratis tool waarmee je de snelheid van je website kunt meten en verbeteren. Je kunt hiermee zien hoe je website scoort op mobiel en desktop, en welke factoren je website vertragen of versnellen. Je krijgt ook concrete tips en aanbevelingen om je website sneller te maken.

Google Mobile-Friendly Test

Dit is een gratis tool waarmee je de mobielvriendelijkheid van je website kunt testen en verbeteren. Je kunt hiermee zien hoe je website eruitziet en werkt op een mobiel apparaat, en of er problemen zijn die je moet oplossen. Je krijgt ook concrete tips en aanbevelingen om je website mobielvriendelijker te maken.

Google Search Console

Dit is een gratis tool waarmee je de gezondheid en de aanwezigheid van je website in de zoekresultaten van Google kunt controleren en verbeteren. Je kunt hiermee zien hoe je website geïndexeerd wordt, welke fouten of problemen er zijn, hoe je website scoort op verschillende zoektermen, en hoe je je website kunt optimaliseren voor zoekmachines.

Screaming Frog

Dit is een betaalde tool waarmee je een diepgaande analyse van je website kunt uitvoeren. Je kunt hiermee je site-architectuur, je URL’s, je meta-tags, je headings, je afbeeldingen, je links, je redirects en meer in kaart brengen en optimaliseren.

Technische SEO pak je aan door deze tools en bronnen te gebruiken en je website voortdurend te testen, aan te passen en te verbeteren. Technische SEO is een continu proces dat veel aandacht en zorg vereist, maar ook veel voordelen oplevert, zoals:

Betere vindbaarheid

Je website wordt beter gevonden en geïndexeerd door zoekmachines, waardoor je meer verkeer en potentiële klanten aantrekt.

Betere gebruikerservaring

Je website biedt een snelle, veilige en prettige ervaring aan je bezoekers, waardoor je meer vertrouwen en loyaliteit opbouwt bij je bezoekers en klanten.

Betere conversie

Je website zorgt voor een optimale match tussen de zoekintentie van je bezoekers en de inhoud van je website, waardoor je bezoekers meer actie ondernemen en eerder overgaan tot een aankoop of een contactaanvraag.

Technische SEO pak je aan door deze voordelen te benutten en je website te laten excelleren en concurreren. Technische SEO is een essentiële manier om je online aanwezigheid te vergroten, je doelgroep te bereiken en je bedrijf te laten slagen.

Terug naar vorige pagina