web analytics

Hoe WordPress updaten naar de laatste versie

Main Accent Title Banner

WordPress is een populaire en krachtige software om websites te maken en te beheren. Maar net als elke andere software, heeft WordPress regelmatig updates nodig om nieuwe functies toe te voegen, bugs te verhelpen, en de beveiliging en prestaties te verbeteren. Het is dus belangrijk om je WordPress website altijd up-to-date te houden met de laatste versie van WordPress.

In dit artikel laten we je zien hoe je je huidige WordPress versie kunt controleren, wat de voordelen zijn van het updaten naar de laatste versie, en hoe je dat kunt doen op een veilige en eenvoudige manier.

Hoe je je huidige WordPress versie kunt controleren

Voordat je je WordPress website gaat updaten, is het handig om te weten welke versie van WordPress je momenteel gebruikt. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar de makkelijkste manier is om in te loggen op je WordPress dashboard en naar de pagina Updates te gaan. Daar zie je een melding als er een nieuwe versie van WordPress beschikbaar is, en ook welke versie je nu hebt.

Een andere manier om je huidige WordPress versie te controleren, is door naar de broncode van je website te kijken. Dit kun je doen door met je rechtermuisknop op je website te klikken en de optie Paginabron weergeven te kiezen. In de broncode zoek je naar de regel die begint met <meta name=”generator” content=”WordPress. Daar zie je het versienummer van WordPress dat je gebruikt.

Wat de voordelen zijn van het updaten naar de laatste versie

WordPress brengt regelmatig nieuwe versies uit om de software te verbeteren en te vernieuwen. Elke nieuwe versie van WordPress biedt verschillende voordelen, zoals:

Nieuwe functies: WordPress voegt vaak nieuwe functies toe die het maken en beheren van websites makkelijker en leuker maken. Bijvoorbeeld, in WordPress 5.0 werd de Gutenberg editor geïntroduceerd, die je meer flexibiliteit en creativiteit geeft bij het maken van content. In WordPress 5.5 werd de mogelijkheid toegevoegd om plugins en thema’s automatisch te updaten, zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.
Bugfixes: WordPress lost ook regelmatig bugs op die in de vorige versies zijn ontstaan. Dit zijn kleine foutjes die de werking van je website kunnen verstoren of verminderen. Door je WordPress website te updaten, zorg je ervoor dat je website altijd soepel en foutloos draait.
– Beveiligingsupdates: WordPress verbetert ook regelmatig de beveiliging van de software om je website te beschermen tegen hackers en malware. WordPress is een populair doelwit voor cyberaanvallen, dus het is essentieel om je website te updaten om de nieuwste beveiligingspatches te krijgen. Dit voorkomt dat je website gehackt, beschadigd, of geïnfecteerd wordt.
Prestatieverbeteringen: WordPress optimaliseert ook regelmatig de snelheid en prestaties van de software om je website sneller en efficiënter te maken. Dit verbetert de gebruikerservaring en de klanttevredenheid van je websitebezoekers, en ook je SEO ranking en zichtbaarheid in zoekmachines.

Zoals je kunt zien, zijn er veel voordelen om je WordPress website te updaten naar de laatste versie. Maar hoe doe je dat op een veilige en eenvoudige manier?

Hoe je WordPress kunt updaten naar de laatste versie

Er zijn twee manieren om je WordPress website te updaten naar de laatste versie: automatisch of handmatig. We zullen ze allebei uitleggen, maar we raden je aan om de automatische methode te gebruiken, omdat die makkelijker en sneller is.

Automatisch WordPress updaten

De automatische methode is de eenvoudigste manier om je WordPress website te updaten. Dit kun je doen met een paar klikken vanuit je WordPress dashboard. Volg deze stappen om je WordPress website automatisch te updaten:

1. Log in op je WordPress website als beheerder.
2. Ga naar het menu Dashboard -> Updates.
3. Werk eerst de WordPress versie bij naar de meest recente versie door op de knop Nu bijwerken te klikken[^1^][1].
4. Update vervolgens alle plugins en thema’s waarvoor updates beschikbaar zijn door de vakjes aan te vinken en op de knop Plugins bijwerken of Thema’s bijwerken te klikken[^1^][1].

Dat is alles! Je WordPress website is nu bijgewerkt naar de laatste versie, samen met al je plugins en thema’s. Je kunt nu je website controleren om te zien of alles goed werkt.

Handmatig WordPress updaten

De handmatige methode is een meer geavanceerde manier om je WordPress website te updaten. Dit vereist dat je toegang hebt tot de bestanden en de database van je website via een FTP-programma of een bestandsbeheerder. Volg deze stappen om je WordPress website handmatig te updaten:

1. Maak een volledige back-up van je WordPress website en sla deze op een veilige plaats op. Dit is een belangrijke stap voor het geval er iets misgaat tijdens het updateproces. Je kunt een back-up maken met een WordPress back-up plugin, zoals UpdraftPlus, BackupBuddy, of Duplicator.
2. Download de nieuwste versie van WordPress van de officiële website en pak het zip-bestand uit op je computer.
3. Schakel alle plugins uit op je WordPress website door naar het menu Plugins -> Geïnstalleerde plugins te gaan en op de link Alles selecteren te klikken. Kies vervolgens voor Deactiveren in het dropdown-menu en klik op de knop Toepassen.
4. Verbind je met je website via een FTP-programma, zoals FileZilla, of een bestandsbeheerder in je hostingpaneel. Navigeer naar de map waar je WordPress website is geïnstalleerd en verwijder de mappen wp-admin en wp-includes.
5. Upload de nieuwe mappen wp-admin en wp-includes van de WordPress versie die je hebt gedownload naar dezelfde locatie op je website.
6. Upload de nieuwe bestanden uit de map wp-content van de WordPress versie die je hebt gedownload naar de bestaande map wp-content op je website. Overschrijf de bestaande bestanden indien nodig.
7. Upload de resterende bestanden uit de WordPress versie die je hebt gedownload naar de hoofdmap van je website. Overschrijf de bestaande bestanden indien nodig.
8. Ga naar je WordPress website en log in als beheerder. Als er een database-upgrade nodig is, zie je een melding met een link om de database bij te werken. Klik op de link en volg de instructies.
9. Schakel alle plugins weer in op je WordPress website door naar het menu Plugins -> Geïnstalleerde plugins te gaan en op de link Alles selecteren te klikken. Kies vervolgens voor Activeren in het dropdown-menu en klik op de knop Toepassen.

Gefeliciteerd! Je WordPress website is nu handmatig bijgewerkt naar de laatste versie. Je kunt nu je website controleren om te zien of alles goed werkt.

Conclusie

WordPress updaten naar de laatste versie is een belangrijke taak om je website veilig, snel, en up-to-date te houden. Je kunt je WordPress website eenvoudig updaten met de automatische methode vanuit je WordPress dashboard, of met de handmatige methode via FTP of bestandsbeheer. Vergeet niet om altijd een back-up te maken voordat je je website gaat updaten, voor het geval er iets misgaat.

Heb je hulp nodig bij het updaten van je WordPress website? Neem dan contact met ons op. Wij zijn gespecialiseerd in WordPress website onderhoud en kunnen je website updaten, verbeteren, en vernieuwen. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan!

Terug naar vorige pagina